h1

Neue Deutsche Welle

juli 1, 2009

ndw

Neue Deutsche Welle, tenslotte aan eigen succes ten onder

Een interessant hoofdstuk uit de Duitse muziek van de 20e eeuw is zonder twijfel de Duitstalige variant op punk en new wave, want zo zou je de Neue Deutsche Welle kunnen omschrijven.

Oorspronkelijk ontstaan in 1976 is er pas in 1979 voor het eerst sprake van de beweging Neue Deutsche Welle – Aus grauer Städte Mauern in het tijdschrift Sounds. In eerste instantie spreken we nog van Untergrundmusik (Abwärts, The Wirtschaftswunder en DAF) en het speelt zich voornamelijk af in West-Berlijn, Düsseldorf en Hamburg. Bijzonder is dat de NDW-muziek in haar eerste jaren een sterke band heeft met beeldende kunst. Veel bandjes hebben er dan al voor gekozen in het Duits te gaan zingen (een belangrijk kenmerk voor NDW) en het duurt niet lang of commerciële successen volgen. Sommigen halen zelfs internationaal succes, zoals Peter Schilling (Major Tom), Nena (99 Luftballons) en Falco (Der Kommissar).

Andere bands lukt het om in Duitsland grote hits te scoren, zoals Geier Sturzflug (Bruttosozialprodukt), Spider Murphy Gang (Skandal im Sperrbezirk) en Münchener Freitheit (S.O.S.). De oorspronkelijke bands raken echter gefrustreerd over de enorme media-aandacht en vercommercialisering en veel artiesten stoppen met hun project. Na 1984 gaat de NDW dan ook tamelijk roemloos ter ziele. Slechts enkele bands, waaronder BAP en Extrabreit, weten tot op de dag van vandaag te overleven.

Falco – Der Kommisar:

Peter Schilling – Major Tom: 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: